Tallers i dinàmiques en centres de secundària.

Tallers en centres; el repartiment desigual de la riquesa. Intervencions d'educació per al desenvolupament a l'aula

Has pensat alguna vegada que qualsevol de les peces de vestir que portes ha sigut produïda en uns 10 països?

“Cotó conreat a Senegal, filat a Pakistan, tramat a Turquia, tenyit a Itàlia, tallat a Alemanya, cosit a Tunísia amb fils d'Irlanda i botons de Xina, amb cremalleres de Japó i una etiqueta feta a Indonèsia, fins que ho adquirim en una tenda de Malta.” (Companyies globals, sindicats globals. FITTVC, 2005)

Dins de les accions proposades en els projectes d’educació per al desenvolupament en centres educatius de secundària i formació professional, oferim la possibilitat que el personal de la fundació acudisca als centres per a realitzar tallers i intervencions en l'aula, a partir de diverses dinàmiques proposem a l’alumnat reflexionar sobre la situació de desigualtat del món en què vivim i potenciar la capacitat d’anàlisi crítica de l’alumnat sobre la societat que els envolta i el món en què vivim a través del coneixement de diferents realitats (treball infantil, desigualtat nord/sud, drets humans i laborals) partint de les seues percepcions, creences i reflexions.

Objectius específics;

  • Entendre que el món pot estar representat de més d’una manera i que cada mapa implica un punt de vista i per tant una representació parcial de la realitat (comparació entre la projecció de Mercator i Peters), ser conscients de com les representacions cartogràfiques poden influir sobre la nostra manera d’entendre els països i les societats.
  • Conéixer i comprendre els desequilibris demogràfics i econòmics entre els continents, visualitzar els errors de percepció i les creences errònies de les quals partim en moltes ocasions a l’hora de representar el món. Que els alumnes visualitzen com està distribuïda la població mundial, prenent una visió de conjunt, sent conscients de les desigualtats en la distribució de la població i  de les riqueses entre els països del nord i del sud.
  • Conéixer que el món es troba dividit també per diferències socioeconòmiques. Reflexionar sobre el concepte del desenvolupament a partir de la comprensió de l’IDH (índex de desenvolupament humà) que ens permet conéixer dades dels països no solament el PIB (producte interior brut) sinó altres factors que intervenen en el desenvolupament dels països (socials, econòmics, polítics, educatius, recursos naturals...) 
  • Aprofundir en els efectes que la globalització econòmica produeix en el món creus que forma part de la globalització?

Més de 40 aules han participat enguany en tallers realitzats per la Fundació en centres de secundària d'Euskadi, Catalunya i País Valencià dins del projecte Interactuem, educació per al desenvolupament finançat per l'Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament. En aquests tallers i de manera dinàmica s’afavoreix la participació i la reflexió de l’alumnat.

ANIMA’T A PARTICIPAR-HI, CONTACTA AMB NOSALTRES;

edc-pauisolidaritat@pv.ccoo.es